Τα γεφύρια του Ζαγορίου

΄Ενας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στο Ζαγόρι είναι χωρίς αμφιβολία τα γεφύρια του. Πολλές φορές οι επισκέπτες μας στο Βίκο μας ρωτούν πως μπορούν να πάνε σε ένα γεφύρι που είδαν κάποτε σε μια κάρτα ή αφίσα… Ή πως μπορούν να οργανώσουν έτσι την περιήγησή τους στο Ζαγόρι ώστε να επισκεφτούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά δείγματα ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής…

Αν βρεθείτε στο Δυτικό Ζαγόρι (Βίκος, Αρίστη, Πάπιγκο κ.α.) και κατευθύνεστε προς Κόνιτσα μια σταση σίγουρα αξίζει το γεφύρι του Βοϊδομάτη. Ενώνει τον Άγιο Μηνά με την Κλειδωνιά και θα το βρείτε δεξιά της πορείας σας από Αρίστη προς Κόνιτσα. Καθώς δεν φαίνεται από τον αυτοκινητόδρομο θα χρειαστεί να κάνετε μια πολύ μικρή παράκαμψη 500 μέτρα μετά την οδική γέφυρα δεξιά. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης που υπάρχει εκεί και περπατήσετε μια πολύ μικρή απόσταση θα δείτε το πολύ όμορφο γεφύρι σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο! Καθώς η παράκαμψη είναι μικρή και η εικόνα θα σας αποζημιώσει, αξίζει να το δοκιμάσετε!

Ενά από τα περιφήμα ζαγορίσια γεφύρια είναι και αυτό του Κόκκορου ή Νούτσου (απ’ όπου και οι φωτογραφίες). Μονότοξο, ενώνει δυο βραχώδεις, απόκρημνες όχθες και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Δίλοφο, Κήποι και Κουκούλι. Εδώ η πρόσβαση είναι ακόμα πιο εύκολη καθώς το γεφύρι είναι ορατό από τον δρόμο. Εφόσον επισκέπτεστε τα παραπάνω χωριά δεν θα χρείαστει να παρακάμψετε καθόλου της πορείας σας να το επισκεφθείτε, ενώ αξίζει μια μικρή στάση για να το περπατήσετε…

Τρίτη μας πρόταση είναι το γεφύρι Καλογερικό. Μακράν το πιο «διάσημο» από τα ζαγορίσια γεφύρια, με την εικόνα του να έχει κάνει το γυρο του κόσμου. Τρίτοξο με μια ιδιαίτερα κομψή αρχιτεκτονική βρίσκεται ακρίβως δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στους Κήπους. Στην περιφέρεια του χωριού αυτού υπάρχουν άλλα έξι πέτρινα γεφύρια που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή εκείνων που είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια μεγαλύτερη παράκαμψη και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο.

Εκτός από τα γεφύρια αυτά βέβαια, πλήθος άλλων συνδέει τα μονοπάτια του Ζαγορίου. Για εκείνους που έχουν ένα ειδικότερο ενδιαφέρον μια καλή αρχή θα ήταν το σχετικό video που προβλήθηκε από την εκπομπή της ΕΡΤ «Μένουμε Ελλάδα» (click εδώ).

Ορισμένες πληροφορίες από το site του Δήμου Κεντρικου Ζαγορίου μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Website Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑